Let the beauty of what you love, be what you do

Fass, north bank of the Gambia, 7 Nederlanders, 8 Gambianen, Dave en ik, een leiderschapsprogramma….. Vooraf altijd spannend of ‘the magic will happen’. Op vrijdag bij het afscheid spatte de magic er vanaf. Zo ontzettend gaaf om te zien! Vijf dagen samen werken, leven en leren in omstandigheden die voor iedereen nieuw waren, ook voor de Gambianen.

Op maandag ontmoetten we elkaar vlakbij de ‘Arch’ in de hoofdstad Banjul. Vervolgens moesten we ongeveer 2 uur wachten op de pont. Middenin in de Gambiaanse cultuur van verkopende vrouwen, vrachten bagage op hoofden en karretjes, voordringen van auto’s en als groep nog onwennig met elkaar. Een kennismakingsdiner in klein groepjes was een eerste stapje in de verbinding.

De tweede dag was een totale Gambia-onderdompeling: welkom op de school door de belangrijke mannen en vrouwen van het dorp en de school, een deel van een training van Buzz meemaken met 35 vrouwen die een kleine business hebben, een meeting met de Food Management Committee van de school die de schoolmaaltijden organiseert en als klapper op de vuurpijl een avond en nacht op bezoek bij een lokale familie. Iedereen kwam anders terug: lid geworden van een familie, vol verhalen over dierengeluiden in de nacht, het lekkere eten, vroeg wakker van de moskee, een nieuwe naam en vooral overweldigd door de gastvrijheid.

Het ontbijt tijdens zo’n week is ook een reflectiesessie, voor Nederlanders en Gambianen apart. Een onderdeel daarvan is dat iemand een spreuk kiest ter inspiratie. Sulayman kiest ‘Let the beauty of what you love, be what you do’ (van Rumi). Hij vertelt over hoe hij in zijn werk voor mensen zorgt, in het verleden als vroedvrouw door vele levens van vrouwen en kinderen te redden, nu als coördinator voor de schoolmaaltijden voor alle scholen in 5 regio’s van Gambia. Tijdens de coaching kwam hij erachter dat hij dat op grotere schaal zou willen doen, maar dat zijn verlegenheid hem in de weg zit. We hebben het er over waar dat vandaan kwam en hoe hij daar anders mee om kan gaan. De volgende dag zegt hij: I really made a mindshift. Een afspraak met de directeur zit in de lucht! 

Ik realiseer me nu, al schrijvend, dat die spreuk voor veel mensen in het programma, Nederlandse en Gambiaanse, van toepassing is. Wanneer stroomt het, waar krijg ik energie van, waar ga ik van huppelen en durf ik dat ook, en wie ben ik in de kern? Dat soort vragen komen omhoog. En bij iedere stap in het programma vallen er kwartjes. Tijdens gesprekken, in het samenwerken, door intuïtief vragen te beantwoorden en zelfs (of misschien vooral) door los te gaan bij het dansen. 

Het mooie van dit programma is dat ik net zo veel leer als de deelnemers. Die spreuk is ook voor mij: doe ik waar ik van hou? Een dik jaar geleden ben ik daar intensief mee bezig geweest. En door deze spreuk merk ik dat ik weer volmondig JA kan zeggen. Verbindingen zien ontstaan, tussen mensen en in mensen met zichzelf, dat is the beauty of what I love. En in deze week zag ik ook nog dat ik dat met humor en lichtheid, in alle eenvoud kan laten gebeuren. Genieten van de dingen die anders gaan dan verwacht. Lachen om gedrag van mezelf en van anderen waar ik me eerder aan ergerde. Vol meedoen met het dansen. Besmet worden door de hartelijkheid van Gambianen. Slecht slapen en toch volop energie hebben van 7 uur ’s morgens tot 11 uur ’s avonds. In liefde met mezelf zijn en daardoor de liefde in anderen zien en andersom.

Niels die ziet waar hij trots op mag zijn en dat nog veel meer kan doen, Freek die het gevoel van huppelen terug vindt, Roos die ontdekt wat maakt dat ze zo streng is naar zichzelf en het los laat, Fatou die haar mening durft te geven in een groep, Rinske die zich vol laat zien en er twee Gambiaanse sisters bij heeft voor de rest van haar leven, Maria die ontvangen in haar geven gaat ontdekken, andere Fatou die haar innerlijke vrede steeds meer voelt, Maud die haar verlangen naar genegenheid omarmt. En Tamsir die zich realiseert dat tijd nemen om even stil te staan en te reflecteren hem veel brengt. Net zoals Sulayman gaan zij meer/weer the beauty en love voelen van wat ze doen. En ik mocht daar, samen met Dave, een steentje aan bijdragen. Ik heb genoten en ga vol dankbaarheid en vreugde naar huis, realiserend dat I love what I do.

(de namen van de NLse deelnemers zijn aangepast)

6 thoughts on “Let the beauty of what you love, be what you do

 1. hans

  pakkende en treffende aanhef en hoe mooi om meegenomen te worden waar het in essentie om gaat, verbinden vanuit eenvoud en liefde

 2. Monique

  Het blijven toch mooie verhalen vanuit Gambia. Ik heb er warme herinneringen aan. En aan Kameroen, Annet! Leuk die dansfoto, ik krijg zo zin om mee te dansen!

 3. Hilde Deman

  Geweldig, dat jullie deze programma’s doen.
  Nostalgie naar toen ik erbij mocht zijn en een steentje bijdragen!
  Hilde

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *