Met de vraag of een testament voor hem noodzakelijk is klopt een man uit mijn buurt bij mij aan. Het begin van een gesprek over wat belangrijk is in zijn leven nu en wat belangrijk is voor hem als hij er niet meer is. Er komen oude verhalen los. We praten over zijn relatie met zijn familie. Hoe hij altijd sterk verbonden was met zijn broer die hij al tien jaar niet meer ziet. Het gemis van kinderen die hij nooit gekregen heeft. De vriendschappen die zijn leven kleur geven. Zijn passie en verbondenheid met de natuur. De behoefte om nog wat van de wereld te zien ook al is hij niet meer zo mobiel.
Ingrediënten voor een testament
Al die aspecten geven ingrediënten voor het antwoord op de vraag of hij een testament ‘moet’ opstellen en wat er dan in zou moeten staan. We lopen na het intense gesprek de wettelijke en praktische punten na die horen bij een testament. Het wordt de vertaalslag van zijn herinneringen, wensen en gevoelens naar de concrete inhoud van zijn laatste wil. Wie worden zijn erfgenamen, aan wie gaat hij zijn huis en zijn spaargeld nalaten? Wat is daarbij handig vanuit de erfbelasting en wie gunt hij het? Aarzelend uit hij zijn idee dat hij zijn ene neef meer wil nalaten dan zijn andere neef. Hij is blij met de mogelijkheid om zijn motief daarvoor vast te leggen in het testament. Het geeft hem rust om er eerlijk en open over te zijn, en het toch pas na zijn dood bekend te maken. Voor het schilderij dat zijn woonkamer siert heeft hij meteen een vriend in gedachten die er bij ieder bezoek voor gaat staan en het tot in detail bestudeert. Aan de natuur wil hij zeker ook wat nalaten, zodat mensen kunnen blijven genieten van de schoonheid en stilte die hemzelf altijd zo raakt. Via welke organisatie hij dat wil doen weet hij nog niet. Dat vraagt nog wat nadenk- en uitzoekwerk van zijn kant. Een volgende vraag gaat over aan wie hij de afhandeling van zijn nalatenschap toevertrouwt. Voorzichtig noemt hij een naam. Met die persoon gaat hij eerst in gesprek voordat hij hem ook werkelijk opneemt als executeur in zijn testament.
Is een testament voor jou noodzakelijk?
We spreken elkaar enkele weken later weer. Zijn ideeën over de inhoud van zijn testament zijn inmiddels veel concreter. En weet hij beter hoe hij de komende tijd meer wil genieten van wat er nu nog kan. Zijn eerste reis sinds jaren is al geboekt. Met een samenvatting van zijn eigen beslissingen is hij klaar om naar de notaris te gaan en het testament te formaliseren. Als reactie op mijn mail met alle informatie dankt hij voor mij voor het prettige gesprek, ‘het is altijd fijn om een goed klankbord te hebben’.
Is een testament voor jou noodzakelijk? Dat is sterk afhankelijk van je persoonlijke situatie, of je wilt afwijken van wat er wettelijk geregeld is en of je het belangrijk vindt dat na je overlijden voor iedereen helemaal helder is wat jouw laatste wil is.