Een gul leven

In het voorjaar van 2022 benaderde een man mij met de woorden ‘Ik zoek ondersteuning bij het regelen van allerlei zaken bij mijn laatste levensfase’. Dit was het eerste contactmoment van een aantal tijdens zijn leven en heel veel na zijn overlijden. Tijdens ons eerste gesprek hadden we meteen een klik door een aantal gemeenschappelijke interesses, vooral Afrika was daar belangrijk in. 

Testament

Aan zijn eettafel hebben we samen nagedacht over zijn testament. Een proces dat gepaard ging met veel wikken en wegen, keuzes maken, die weer herzien en uiteindelijk een besluit nemen. Dit besluit werd urgent toen hij hoorde dat zijn ziekte onomkeerbaar was geworden en de maanden weken werden die hij nog zou leven. Aan het eind van de zomer overleed hij. Zijn definitieve testament kreeg ik pas daarna onder ogen. Zoals besproken had hij mij tot executeur benoemd. Zijn erfgenamen waren bekend, de legaten die hij uitgedeeld had waren anders.

Ineens stapte ik in zijn leven. Dat wil zeggen, ik maakte kennis met zijn familie, zijn vrienden, ik kreeg in detail inzage in zijn financiĆ«n en zijn e-mails. Ik leerde een man kennen met vele hobby’s, reizen en mensen om hem heen. Zijn gulheid tijdens leven werd zichtbaar. Zijn testament weerspiegelde die vrijgevigheid. 

Verdelen

Iemand kreeg zijn camperbusje waar hij prachtige vakanties mee had beleefd, samen met vrienden en hun kinderen. Een bevriend stel kreeg het eerste recht op koop van zijn huis omdat zij zo gehecht waren aan de straat en aan de bijzondere avonden die zij samen met hem daar doorgebracht hadden. Zijn huurder had hij geholpen met huursubsidie en een huurcontract voor onbepaalde tijd tegen een heel schappelijke huurprijs. De kleinkinderen van zijn zussen werden volop bedeeld, in het testament en met cadeautjes die nog voor hen klaarlagen. Een reeks goede doelen waar hij jaarlijks aan doneerde kwamen ook terug in zijn testament. Zelfs de belofte om samen met zijn nichtje naar Bruce Springsteen te gaan kon worden ingelost, de kaartjes voor het concert meer dan een half jaar na zijn overleden vonden we terug in de mailbox.

Afscheid

Nadat de familieleden gekozen hadden welke spullen zij als herinnering wilden bewaren en welke spullen handig waren voor de kleinkinderen, hebben vrienden nog een avond vertoefd in het huis. Om een laatste keer daar te zijn. Om net dat ene glas, boek of spel te vinden waar zoveel herinneringen aan kleefden. Om samen nog een keer dichtbij hem te zijn. Ik mocht daar bij zijn. Bij de liefde die er was voor deze man, bij het verdriet om hem te moeten missen.

Het huis is nu leeg. Deze week worden de foto’s gemaakt voor Funda, de makelaar heeft inmiddels de sleutel. Het huis is voor even haar ziel kwijt. Voor even, want op deze mooie plek krijgen andere mensen de kans op een eigen gul leven.