Einde van een tijdperk

17 jaar geleden ging ik voor het eerst naar Gambia, als deelnemer van het tweede Better Future programma ooit. Ik had toen niet kunnen bedenken dat Gambia mijn tweede thuisland zou worden, dat ik vele Better Future programma’s zou begeleiden, dat ik met zo veel fijne collega’s zou samenwerken in die programma’s en als ‘geen talen-mens’ het overgrote deel van mijn werk in het Engels zou doen. En toch is dat allemaal wel gebeurd. Ruim vijftien jaar ben ik de vaste losse medewerker van Better Future geweest. En nu stopt dat. Omdat het nu klopt. Omdat ik nu weet dat deze stap gezet wil worden. 

Ik ben dankbaar voor alles wat ik mee gemaakt heb met en door Better Future. Ik had het privilege om heel veel mooie mensen te ontmoeten over de hele wereld en vooral in Afrika, waarvan er vele vrienden zijn geworden. Ik kreeg en nam de kans om iedere keer weer over mijzelf te leren, samen met en door de collega’s en deelnemers. Hoe eigenwijs ik ben, hoe ik dram en push, dat mijn tranen groeistuipen zijn, hoe graag ik harmonie wil creëren en houden, hoe geweldig ik het vind als andere mensen stappen zetten in hun eigen ontwikkeling. En ik heb ook geleerd waar mijn hart echt sneller van gaat kloppen. Bezig zijn met mensen, het liefst één op één. Onder een grote mangoboom praten over de basale dingen in het leven. Simpel, klein en daardoor groots. Daarmee werden ook mijn grenzen duidelijk binnen het werk van Better Future anno 2020. Na 15 jaar voelt het goed om nu deze deur te sluiten. Dat geeft ruimte om andere deuren open te laten gaan. (En een klus die voor ons allebei past kan natuurlijk altijd)

Naar een goed Gambiaans gebruik wil ik bij dit afscheid nog een vraag stellen, een vraag aan mijn collega’s, aan alle deelnemers van de programma’s die ik begeleid heb, aan alle mensen waarmee ik via Better Future heb samengewerkt, to part in a good way. If I hurt anyone of you, knowingly or unknowingly, I ask for your forgiveness.En een verzoek bij de andere kant van de medaille: If I inspired anyone of you in one way or the other, please share that inspiration with others. 

Dank dat jullie in mijn leven zijn gekomen, dank voor wie jullie zijn, dank voor wat er was, is en zal zijn.

(september 2020)