Het Broodfonds: Nederlandse Ubuntu

‘Ik ben omdat wij zijn’ een Zuid-Afrikaans principe dat daar Ubuntu wordt genoemd. Zonder anderen kan ik niet bestaan. Ook al denken we soms dat het wel zo is, dat we alles in ons eentje af kunnen. Of het lijkt zo te zijn omdat we denken dat alles goed geregeld is in Nederland. Een vangnet via de overheid als je bijvoorbeeld geen werk hebt, een verzekering die er voor zorgt dat het geregeld wordt als er een boom op je huis valt of als je ziek wordt. Fijn dat het er is en geen idee hoe het werkt, wie wat betaalt of wie de regels bepaalt. Grote systemen waar de menselijkheid vaak ver te zoeken is. Helaas staan de kranten er van vol.

In 2006 bedachten drie mensen een andere manier om in geval van ziekte elkaar te ondersteunen: het Broodfonds. Een arbeidsongeschiktheidsvoorziening voor ondernemers gebaseerd op solidariteit en vertrouwen. Groepen van 50 mensen die geld inleggen van waaruit schenkingen worden gedaan aan leden van de groep die ziek zijn. Ondernemers die elkaar kennen, soms samenwerken, elkaar een paar keer per jaar ontmoeten en elkaar steunen in tijden van ziekte.

‘Ik ben omdat wij zijn’. Ik hoef geen financiële zorgen te hebben als ik ziek ben. Geen controles, strenge voorwaarden, discussies over ander werk, maar vertrouwen. Vertrouwen dat we als Broodfonds voor elkaar zorgen als het echt nodig is. Verbinding tussen mensen die elkaar kennen en die solidair met elkaar zijn. En door ‘wij’ te zijn daarnaast ook ons netwerk vergroten, plezier met elkaar hebben, elkaars markt kunnen zijn. Het Broodfonds: Nederlandse Ubuntu

Sinds anderhalf jaar mag ik voorzitter zijn van mijn Marikenbroodfonds. Dat geeft nog eens een extra dimensie aan de verbinding. Met het bestuur bedenken we gezellige activiteiten om onze club nog hechter te maken. We kijken steeds opnieuw naar de randvoorwaarden zodat ze het beste bij deze groep mensen past. We zorgen dat het financieel klopt. Op een natuurlijke manier klaren we samen de klus. En hebben we mooie onverwachte gesprekken terwijl we ‘vergaderen’.

Op dit moment is er binnen ons Broodfonds ruimte voor nieuwe leden: vrouwelijke ondernemers die wonen en/of werken in Nijmegen en omgeving. We zoeken vrouwen zodat de verhouding mannen-vrouwen binnen ons broodfonds beter in balans is. Stuur me een berichtje als je geïnteresseerd bent. Meer informatie vind je op www.broodfonds.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *